Sistem za pripremu sveže sanitarne vode

Gorenje inovativni i energetski efikasan sistem za grejanje sanitarne vode za domaćinstva daje pet ključnih prednosti: Niži utrošak energije za zagrevanje sanitarne vode. Odlična alternativa konvencijalnom načinu grejanja rezervoara sanitarne vode i rezervoara sistema grejanja. To podrazumeva konstantnu cirkulaciju sanitarne tople vode što uklanja mogućnost pojave Legionele u rezervoaru tople vode.
 
Postojeće konvencionalne rezervoare tople vode zamenjuje FWM jedinica za montažu na zid i time oslobađa veliki deo prostora u kotlarnici. Suština energetske efikasnosti ovog sistema je što koristi toplotu vode za sistem grejanja da bi održao temperaturu sanitarne vode. Topla voda u rezervoaru je primarno namenjena za sistem grejanja, radijatorsko ili podno, kada otvorite slavinu FWM jedinica se automatski aktivira i koristi toplotnu energiju sistema za grejanje sveže sanitarne vode.
 
Omogućava protok tople sanitarne vode količinom od 19 do 35 litara u minuti. Na ovaj način se sprečava dugo zadržavanje vode u samom rezervoaru što sprečava pojavu kamenca i sve probleme koje on izaziva.
 
gorenje-voda-1gorenje-voda-2
 
Sistem sadrži dva odvojena segmenta: Rezervoar tople vode primarno čuva toplotu za sisteme radijatorskog ili podnog grejanja. Specifičnost ovog sistema je u integrisanom segmentu za razdvajanje koji praktično deli rezervoar na dva segmenta: voda visoke temperature koja se nalazi na gornjem delu I koristi za svežu sanitarnu vodu i segment niže temperature vode koji se koristi za grejni sistem. Toplota između segmenata se prenosi toplotnim izmenjivačem integrisanim u FWM jedinici.
 
Vode iz segmenta sanitarne tople vode i tople vode za grejanje se ne mešaju; toplotna energija se prenosi izmenjivačem toplote. Takvim načinom rada postiže se protočno zagrevanje vode i aktivira se samo kada je potrebno, t.j. kada otvorite slavinu tople vode uporabnik odpre mešalno baterijo.
 
Postoje dve dostupne jedinice i to:
 
gorenje-voda-3

Funkcionisanje sistema

Tihim aksijalnim ventilatorom toplotna pumpa sakuplja geotermalnu energiju okoline u svom rashladnom ciklus u. Unutrašnja jedinica (Hidroboks) pomoću trokrakog ventila usmerava tu energiju u rezervoar tople vode. Rezervoar tople vode je podeljen na: gornji deo, gde se greje sanitarna topla voda i donji deo, gde se greje voda za sistem grejanja prostora. Takvim sistemom je postignuta visoka racionalizacija i ušteda energije kao i njeno maksimalno iskorišćenje.
 
gorenje-voda-4