Toplotne pumpe visokih grejnih moći

EKONOMIČNO I EFIKASNO

Ekonomičan i efikasan sistem grejanja sa Gorenje toplotnim pumpama je pametan izbor kako za nove tako i za postojeće objekte. Toplotne pumpe velike snage su namenjene za velike objekte poput javnih ustanova (škole, obdaništa, banke itd.) kao za male i srednje industriske i komercijalne prostore (kancelarije, sportske hale, restorani itd..).Pogodne su za nisko temperaturne grejne sisteme ( nove zgrade sa sistemima podnog grejanja ili niskotemperaturnim radiatorskim sistemima) kao i za prostore sa potrebama za visokotemperaturnim grejanjem (rekonstruisane ili stare zgrade) koji zahtevaju t . emperature od55 to 65 °C.
 
gorenje-visokotemperaturne-1
 
Stariji objekti koji su proizvedeni u skladu sa drugačijim standardima (dimenzionisanje, način grejanja – radijatori, debljina izolacije) za grejanje zahtevaju više temperature vode za grejanje. To važi pre svega za objekte u kojima je bio do trenutka sanacije glavni izvor grejanja visokotemperaturni sistem na ulje, gas ili drva i grejanje sa radijatorima.
 
Visokotemperaturne pumpe dolaze u obzir pre svega:

  • kod starijih zgada koje su izolovane u skladu sa nekadašnjim standardima, gde izolacija ne ispunjava zahteve za rad niskotemperaturne toplotne pumpe u celini, i gde bi trošak dodatne izolacije bio ekonomsko neosnovan
  • kod zgrada kod kojih nije moguća ugradnja odnosno nije ekonomsko prihvatljiva ugradnja radijatora drugih dimenzija
  • kod zgrada koje su pod zaštitom države
  • kod zgrada koje zbog raznih drugih razloga ne mogu da se saniraju (skladan izgled ulice, velike staklene površine, itd.).

 
Visokotemperaturne toplotne pumpe rade principijalno isto kao niskotemperaturne toplotne pumpe. To važi za uzimanje toplotne energije (podzemna voda, slana voda,…) i takođe u smislu energetske i ekonomske efikasnosti rada toplotne pumpe (COP slana voda/voda 4-5, voda/voda 5-6). Bitna razlika je naime u tome da se omogući povećanje temperature vode za grejanje do 65°C što omogućava odgovarajući rad sistema za grejanje takođe sa radijatorskim grejanjem. Visokotemperaturne toplotne pumpe postižu više temperature vode za grejanje (65°C) pomoću posebnih „grejnih“ kompresora sa ubrizgavanjem sredstva za hlađenje u glavu kompresora.
 
visoko-temperaturne